sobota 19. února 2011

Jak je důležité míti facebook

Setkala jsem se s názorem, že facebook je blbost, že je zbytečný a že od sebe oddaluje lidi. Setkala jsem se taky s názorem právě opačným, totiž že facebook lidi sbližuje, pomáhá najít ztracené známé, že je to komunikační kanál budoucnosti a že se jednou budeme spolu bavit jen tam. Jednak si myslím, že facebook je škodlivý jen v případě, že člověk o jeho používání nepřemýšlí a jednak a především jeho hlavní přínos spatřuji trochu jinde.

Všude se říká, že facebook je sociální síť. Zní to zajímavě, odborně, technicky, sociologicky a jednoznačně. Co to ale vlastně znamená? Z jistého (nekompletního) úhlu pohledu to není nic jiného, než virtuální prostor, kde se může každý vykecat se značnou nadějí, že si to někdo jiný přečte, v lepším případě okomentuje, nebo alespoň "olajkuje". Každý si může plácnout co chce, aniž by se cítil nějak trapně, že to sděluje, protože většina jeho facebookových přátel píše do statusů ještě větší kraviny a sdílí ještě stupidnější videa a fotky. Stejně tak si nemusí připadat pyšně, když dává vědět o svém úspěchu - poslat všem svým známým e-mail, že právě úspěšně složil státnice nebo byl povýšen, připadal by si jako namyšlený idiot; vytroubit to jen tak do éteru je mnohem méně osobní a oficiální; řekne to sice všem, ale zároveň nikomu konkrétnímu, tedy nikdo konkrétní se necítí povinen na to jakkoli reagovat a tedy ho to ve své podstatě ani neobtěžuje. Pokud obtěžuje, může si vás zablokovat, tedy vaše příspěvky se mu nebudou zobrazovat.

A to se dostáváme k jádru věci - facebook je vlastně takové online pískoviště, kde si lidi hrají, sdílejí videa, posílají si kolovací zprávy, šťouchají se, vyplňují slabomyslné kvízy a hlásí do světa své drobné starosti i radosti. Funguje jako nástěnka, šuplík na "všechno možné" od koťátek po ministry.

Od té doby, co mám facebook já i značná část mých přátel, jsem zaregistrovala výrazný úbytek idiotských řetězáků, mailů obsahujících čtyřmegová videa hrajících si kočiček nebo parkující blondýny, a moc už nechodí ani prezentace s fotokolážemi podehráté new age hudbou. To už se skoro nedělá, tyhle věci kolují ve facebookových zprávách, předávají se jako status, který má napsat každý, kdo s tím souhlasí, videa se sdílejí na zdi a nezabírají vám půlku kapacity e-mailové schránky. E-mail na to dnes používají prakticky jen lidé, kteří facebook nemají.

Můžeme se smát teorii, že se veškerá komunikace přesune na internet... ale je vcelku radostnou realitou, že určitá část komunikace se na facebook už přesunula.

Žádné komentáře:

Okomentovat